Bacongo Limburg

Wij verzamelen herinneringen aan Congo en Limburg tijdens de koloniale periode. Help je mee?


een initiatief van HET STADSMUS

Bacongo Limburg is een project voor Limburgers en Congolezen. Op initiatief van Het Stadsmus met de steun van een heleboel organisaties, verenigingen en erfgoedinstellingen:

AfricaMuseum, Mijn Erfgoed, Erfgoed Haspengouw, Koninklijke Koloniale Vereniging van Limburg, Bibliotheek Hasselt Limburg, gemeente Lanaken, UHasselt, Hand in Hand tegen rascisme, Vormingplus Limburg, Vlaanderen en stad Hasselt

1ste Verzameldag - 01.02.2020

Het Stadsmus, Hasselt - Van 14 tot 17 uur

Wat is Bacongo Limburg?

In 2020 is het de 60ste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid. Hét moment om mensen te informeren over de koloniale periode. En dan vooral over de aanwezigheid, rol en impact van Limburgers in Congo en Congolezen in Limburg.

Wat doen wij?

De doelstelling van Bacongo Limburg? Persoonlijke verhalen verzamelen van Limburgers en Congolezen over de koloniale periode.

Wat kun jij doen?

Heb jij iets te vertellen of te tonen? Kom het dan delen op een Verzameldag, of stuur het ons online op.

Wat verzamelen we?

We mikken op verhalen, tekst- en beeldmateriaal uit de periode van 1908 (annexatie) tot 1960 (onafhankelijkheid). Extra focus gaat naar alles van ná de Tweede Wereldoorlog, omdat er uit die periode nog heel wat informatie ontbreekt.

Bacongo Limburg - foto van optocht met eretrommels

Beeldmateriaal

  • Foto's
  • Video's
  • ...

Bacongo Limburg - foto van 5 kandidaten voor een job

Tekstmateriaal en documenten

  • Dagboeken
  • Brieven
  • Affiches en ander drukwerk (bv. postkaarten)
  • Publicaties
  • ...
Bacongo Limburg - Postkaart Compagnie Maritime Belge te Albertville
Postkaart CompagnieMaritimeBelge Albertville

Verhalen, getuigenissen, anekdotes of geruchten

Op de Verzameldagen nodigen we iedereen uit om langs te komen en zijn verhaal te tonen of vertellen. We nemen interviews af, houden bij wie er passeert en met wat, en maken eventueel afspraken om later samen te zitten.

Je kunt je verhaal of getuigenis ook online insturen.

Waar zijn we niet naar op zoek?

Alles wat dateert van voor 1908 of na 1960. Beeldjes, trommels of andere soortgelijke voorwerpen verzamelen we ook niet, tenzij er een verhaal aan vasthangt.

Ben je niet zeker of je iets van waarde hebt? Contacteer ons gerust via info(at)bacongolimburg.be, wij helpen je graag verder.Hoe verzamelen we, en wanneer?

1. Via de Verzameldagen

In 2020 organiseren we Verzameldagen op verschillende data en locaties. Je krijgt dan de kans om een persoonlijk verhaal of een getuigenis met ons te delen.

Volgende Verzameldag: 01.02.2020

Het Stadsmus, Hasselt - Van 14 tot 17 uur


2. Via het online formulier

Lukt het je niet om naar de Verzameldagen te komen? En gaat er niemand in jouw plaats? Geen probleem: je kunt je verhaal of getuigenis ook online insturen.


Toch nog vragen?

Wil je meer weten over het project? Zit je met een vraag? Of wil je dat wij tot bij jou komen? Mail dan naar info(at)bacongolimburg.be of gebruik het contactformulier.