Ontdek het volledige programma

Expo's, sofagesprekken en publieksdialogenExpo's

Een overzicht van alle expo's in het kader van Bacongo Limburg.Expo Bacongo Limburg

Van 10 oktober 2020 tot en met 3 januari 2021 in Het Stadsmus

Bacongo Limburg brengt een stukje actuele geschiedenis tot leven. Met getuigenissen en dagboeken, foto’s en films. Welke impact heeft dat gedeelde verleden vandaag nog? Welke rol hebben Limburgers gespeeld in Congo? En Congolezen in Limburg?

Werp samen met de getuigen, Het Stadsmus en zijn partners een kritische blik op een controversiële episode. Wanneer en hoe sluiten we die eigenlijk af? Elk individueel perspectief licht een nieuw tipje van de sluier op. We gaan voorbij de nostalgie en zoeken naar het hoe en waarom. Wat zagen we toen? En wat zien we vandaag?

De expo loopt van 10 oktober 2020 tot en met 3 januari 2021 in Het Stadsmus, gratis. Vergeet niet eerst je tijdslot te reserveren!Bacongo Limburg expo reist rond in Limburg

Voor openingsuren en details: zie de respectievelijke websites.

11.01.2021 - 07.02.2021
Bilzen

Erfgoed Haspengouw
Locatie:
CC De Kimpel

Eikenlaan 25
3740 Bilzen


10.02.2021 - 07.03.2021
Sint Truiden

Erfgoed Haspengouw
Locatie
De Mindere

Capucienessenstraat 1
3800 Sint Truiden


31.03.2021 - 18.05.2021
Maasmechelen

Erfgoedcel Mijn-Erfgoed
Locatie:
CC Maasmechelen

Koninginnelaan 42
3630 Maasmechelen


14.07.2021 - 15.08.2021
Lanaken

Gemeente Lanaken
Locatie:
Museumkerk

Groenplaats 1
3620 LanakenHet Congolese dagboek van Louis Stappers


Van 10 oktober 2020 tot en met 24 april 2021 in Bibliotheek Hasselt Limburg

Het korte leven van Hasselaar Louis Stappers (1883-1916) leest als een avonturenroman. De arts en zoöloog reisde mee met Adrien de Gerlache naar de Karazee (1907) en vertrok in 1911 naar Belgisch Congo.

In opdracht van de Belgische overheid maakte hij een studie van het water en de vissen van het Mweru- en het Tanganyikameer. Honderden specimens stuurde hij terug naar Tervuren; ze liggen mee aan de basis van wat vandaag de grootste verzameling Afrikaanse zoet- en brakwatervissen ter wereld is. Louis Stappers en zijn team peilden ook als eersten de diepte van het Mweru- en het Tanganyikameer – het op één na diepste meer ter wereld.

Dankzij een dagboek en twee fotobundels, samengesteld door Stappers zelf en bewaard in Bibliotheek Hasselt Limburg, is nu voor het eerst de reisroute van Louis Stappers gereconstrueerd. Anekdotes over krokodillen en kapiteins, successen en teleurstellingen tijdens de missie, … het archief van Louis Stappers geeft een persoonlijke inkijk in de wetenschappelijke missie en het leven in Katanga vlak voor de Eerste Wereldoorlog.


De expo is gratis te bezoeken van 10 oktober 2020 tot en met zaterdag 24 april 2021 tijdens de openingsuren op de gelijkvloerse verdieping van Bibliotheek Hasselt Limburg vestiging Dusart Martelarenlaan 17 in Hasselt.
Publieksprogramma

Volg één van de sofagesprekken of neem deel aan een interactieve dialoog


Sofagesprekken

In samenwerking met Dienst Diversiteit

Grondstoffen, neokolonialisme, taalgebruik, beeldvorming en identiteitsvorming ... Nadia Nsayi, Peter Verlinden, Primrose Ntumba, prof. Koen Bogaert,... en vele anderen nodigen je uit in hun sofa voor een goed gesprek. Schrijf je in!


10.11.2020 - “Dacht u echt dat de kolonisatie over is?”

Een gesprek over grondstoffen, machtshebbers en neokolonialisme. Over hoe Afrika wordt leeggeplunderd en wij consumeren.


17.11.2020 - “Hoe (post)koloniaal zijn onze taal en media?”

Een gesprek over hoe onze wereld nog steeds gevormd wordt door gekleurd taalgebruik en koloniale beeldvorming.


24.11.2020 - “Kolonisatie, een litteken op de identiteit?”

Een gesprek over identiteitsvorming, lang zwijgen en het publieke debat op het scherpst van de snee.


Praktisch

Alle sofagesprekken starten om 19u30 in UHasselt, oude gevangenis, Martelarenlaan 42, Hasselt. Er zijn telkens 75 plaatsen beschikbaar dus wacht niet te lang. Of volg het gewoon live vanuit je eigen sofa via Facebook en/of Youtube.


Interactieve dialoog

In samenwerking met Vormingplus Limburg en UHasselt

Grondstoffen, neokolonialisme, taalgebruik, beeldvorming en identiteitsvorming ... Nadia Nsayi, Peter Verlinden, Primrose Ntumba, prof. Koen Bogaert,... en vele anderen nodigen je uit in hun sofa voor een goed gesprek. Schrijf je in!


30.11.2020 - “Kolonisatie, verleden tijd? Wat denk jij?”

Hoe kijk jij naar de invloed van onze koloniale tijd vandaag? Wat is de relatie tussen kolonialisme en racisme nu? Hoe kijk jij naar het beladen erfgoed vandaag? Welke mogelijkheden zie je voor de relatie tussen België en Congo? En kunnen we hier ook zelf een rol in spelen? Aan de hand van enkele stellingen gaan we het gesprek met elkaar, en met enkele experts aan.

Praktisch

Van 17 tot 20 uur in UHasselt, cafetaria oude gevangenis, Martelarenlaan 42, Hasselt.Ook interessant

Lezingen, evenementen, ... binnen de thematiek van Bacongo Limburg


Congo tussen hoop en wanhoop

11.11.11 in beweging - CC De Bogaard

20.10.2020 - Lezing door Walter Zinzen

Het zag er veelbelovend uit: Congo heeft voor het eerst sinds 1965 een democratisch verkozen staatshoofd, parlement en regering. De Congolezen gaven in twee verkiezingsrondes blijk van grote maturiteit. Helaas, de verkozenen hebben hun les niet geleerd. Na Mobutu maakt ook president Kabila van zijn verkiezingsoverwinning misbruik om een nieuwe dictatuur te vestigen. Enkelen worden rijk met de exploitatie van de bodemrijkdommen, maar de grote massa blijft verweesd achter. Toch gelooft Afrikakenner Walter Zinzen niet dat alles verloren is. Tijdens zijn lezing schuift hij de laatste grote troef naar voren: de bevolking.

VRT-icoon en Afrika-expert Walter Zinzen groeide tijdens zijn jarenlange journalistieke carrière uit tot een geducht televisiejournalist. Hij was ook presentator en eindredacteur van Het Journaal, Terzake en Panorama.

Walter Zinzen is een vat vol kennis en staat garant voor een glashelder betoog. Als een gepassioneerd verteller weet hij zijn publiek telkenmale aan zijn lippen te kluisteren.

Praktisch

Van 20.25 uur tot 22 uur in de Academiezaal, Plankstraat, 18, Sint-TruidenHeb je nog een vraag?

Wil je meer weten over het project? Zit je met een vraag? Of wil je dat wij tot bij jou komen?