Ontdek het volledige programma

Expo's, sofagesprekken en publieksdialogenExpo's

Een overzicht van alle expo's in het kader van Bacongo Limburg.Expo Bacongo Limburg

van 11 januari tot 7 februari in Museum De Mindere in Sint-Truiden

Bacongo Limburg brengt een stukje actuele geschiedenis tot leven. Met getuigenissen en dagboeken, foto’s en films. Welke impact heeft dat gedeelde verleden vandaag nog? Welke rol hebben Limburgers gespeeld in Congo? En Congolezen in Limburg?

Werp samen met de getuigen, Het Stadsmus en zijn partners een kritische blik op een controversiële episode. Wanneer en hoe sluiten we die eigenlijk af? Elk individueel perspectief licht een nieuw tipje van de sluier op. We gaan voorbij de nostalgie en zoeken naar het hoe en waarom. Wat zagen we toen? En wat zien we vandaag?Bacongo Limburg expo reist rond in Limburg

Voor openingsuren en details: zie de respectievelijke websites.

11.01.2021 - 07.02.2021
Sint Truiden

Erfgoed Haspengouw
Locatie
De Mindere

Capucienessenstraat 1
3800 Sint Truiden


10.02.2021 - 07.03.2021
Bilzen

Erfgoed Haspengouw
Locatie:
CC De Kimpel

Eikenlaan 25
3740 Bilzen


31.03.2021 - 18.05.2021
Maasmechelen

Erfgoedcel Mijn-Erfgoed
Locatie:
CC Maasmechelen

Koninginnelaan 42
3630 Maasmechelen


14.07.2021 - 15.08.2021
Lanaken

Gemeente Lanaken
Locatie:
Museumkerk

Groenplaats 1
3620 LanakenHet Congolese dagboek van Louis Stappers


Van 10 oktober 2020 tot en met 24 april 2021 in Bibliotheek Hasselt Limburg

Het korte leven van Hasselaar Louis Stappers (1883-1916) leest als een avonturenroman. De arts en zoöloog reisde mee met Adrien de Gerlache naar de Karazee (1907) en vertrok in 1911 naar Belgisch Congo.

In opdracht van de Belgische overheid maakte hij een studie van het water en de vissen van het Mweru- en het Tanganyikameer. Honderden specimens stuurde hij terug naar Tervuren; ze liggen mee aan de basis van wat vandaag de grootste verzameling Afrikaanse zoet- en brakwatervissen ter wereld is. Louis Stappers en zijn team peilden ook als eersten de diepte van het Mweru- en het Tanganyikameer – het op één na diepste meer ter wereld.

Dankzij een dagboek en twee fotobundels, samengesteld door Stappers zelf en bewaard in Bibliotheek Hasselt Limburg, is nu voor het eerst de reisroute van Louis Stappers gereconstrueerd. Anekdotes over krokodillen en kapiteins, successen en teleurstellingen tijdens de missie, … het archief van Louis Stappers geeft een persoonlijke inkijk in de wetenschappelijke missie en het leven in Katanga vlak voor de Eerste Wereldoorlog.


De expo is gratis te bezoeken van 10 oktober 2020 tot en met zaterdag 24 april 2021 tijdens de openingsuren op de gelijkvloerse verdieping van Bibliotheek Hasselt Limburg vestiging Dusart Martelarenlaan 17 in Hasselt.
Publieksprogramma

Volg in februari één van de lezingen, sofagesprekken of neem deel aan een interactieve dialoog


Lezing: Kind zijn in Congo

Door Puck Claes, een online lezing van Erfgoed Haspengouw

Puck Claes, architecte op rust, uit Sint-Truiden heeft haar eerste levensjaren in Congo gewoond. Hoe was het om als klein meisje te leven in Congo en om plots te moeten vertrekken naar België? Puck vertelt zelf haar verhaal, geïllustreerd met familiefoto’s.

Praktisch

Donderdag 4 februari 2021 om 19.30 uur
Online lezing, inschrijven via info@erfgoedhaspengouw.be


Sofagesprekken

In samenwerking met Dienst Gelijke Kansen

De 60ste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid gaat niet onopgemerkt voorbij in Hasselt.

3 gesprekken. 9 gasten. Elk op hun manier verkennen zij ons koloniale verleden met een kritische blik en kijken zij naar de sporen die dit heeft achtergelaten in onze samenleving: rijkdom en macht, taal en beeldvorming , denkbeelden en racisme.

Duik mee in ons verleden, opdat we het heden beter kunnen begrijpen.

De data voor deze sofagesprekken hangen af van de maatregelen rond Covid-19. Vermoedelijk vinden ze plaats in februari 2020 maar concrete data zijn er nog niet.

Datum n.t.b. - Dacht u echt dat de kolonisatie over is?

Een gesprek over grondstoffen, machtshebbers en neokolonialisme. Over hoe Afrika wordt leeggeplunderd en wij consumeren.

Met Marie Bamutese, Koen Bogaert en Raf Custers


Datum n.t.b. - Hoe (post)koloniaal zijn onze taal en media?

Een gesprek over hoe onze wereld gevormd wordt door gekleurd taalgebruik en koloniale beeldvorming.

Met Peter Verlinden, Raf Njotea en Christelle Pandanzyla


Datum n.t.b. - Kolonisatie, een litteken op de identiteit?

Een gesprek over identiteitsvorming, lang zwijgen en het publieke debat op het scherpst van de snee.

Met Nadia Nsayi, Maarten Couttenier en Primrose NtumbaInteractieve dialoog

In samenwerking met Vormingplus Limburg en UHasselt

Grondstoffen, neokolonialisme, taalgebruik, beeldvorming en identiteitsvorming ... Nadia Nsayi, Peter Verlinden, Primrose Ntumba, prof. Koen Bogaert,... en vele anderen nodigen je uit in hun sofa voor een goed gesprek. Schrijf je in!


Datum n.t.b. - “Kolonisatie, verleden tijd? Wat denk jij?”

Hoe kijk jij naar de invloed van onze koloniale tijd vandaag? Wat is de relatie tussen kolonialisme en racisme nu? Hoe kijk jij naar het beladen erfgoed vandaag? Welke mogelijkheden zie je voor de relatie tussen België en Congo? En kunnen we hier ook zelf een rol in spelen? Aan de hand van enkele stellingen gaan we het gesprek met elkaar, en met enkele experts aan.
Ook interessant

Lezingen, evenementen, ... binnen de thematiek van Bacongo Limburg


Congo tussen hoop en wanhoop

11.11.11 in beweging - CC De Bogaard

20.10.2020 - Lezing door Walter Zinzen

Het zag er veelbelovend uit: Congo heeft voor het eerst sinds 1965 een democratisch verkozen staatshoofd, parlement en regering. De Congolezen gaven in twee verkiezingsrondes blijk van grote maturiteit. Helaas, de verkozenen hebben hun les niet geleerd. Na Mobutu maakt ook president Kabila van zijn verkiezingsoverwinning misbruik om een nieuwe dictatuur te vestigen. Enkelen worden rijk met de exploitatie van de bodemrijkdommen, maar de grote massa blijft verweesd achter. Toch gelooft Afrikakenner Walter Zinzen niet dat alles verloren is. Tijdens zijn lezing schuift hij de laatste grote troef naar voren: de bevolking.

VRT-icoon en Afrika-expert Walter Zinzen groeide tijdens zijn jarenlange journalistieke carrière uit tot een geducht televisiejournalist. Hij was ook presentator en eindredacteur van Het Journaal, Terzake en Panorama.

Walter Zinzen is een vat vol kennis en staat garant voor een glashelder betoog. Als een gepassioneerd verteller weet hij zijn publiek telkenmale aan zijn lippen te kluisteren.

Praktisch

Van 20.25 uur tot 22 uur in de Academiezaal, Plankstraat, 18, Sint-TruidenHeb je nog een vraag?

Wil je meer weten over het project? Zit je met een vraag? Of wil je dat wij tot bij jou komen?