Ontdek het volledige programma

Expo's, sofagesprekken en publieksdialogenExpo's

Een overzicht van alle expo's in het kader van Bacongo Limburg.Expo:
Bacongo Limburg

Van 1 april tot en met 30 april in de Stedelijke Bibliotheek Beringen

Van maandag tot donderdag van 10u tot 17u
Op vrijdag van 10u tot 19u, op zaterdag van 10u tot 13u.
Graaf van Loonstraat 2, 3580 Beringen


Bacongo Limburg brengt een stukje actuele geschiedenis tot leven. Met getuigenissen en dagboeken, foto’s en films. Welke impact heeft dat gedeelde verleden vandaag nog? Welke rol hebben Limburgers gespeeld in Congo? En Congolezen in Limburg?

Werp samen met de getuigen, Het Stadsmus en zijn partners een kritische blik op een controversiële episode. Wanneer en hoe sluiten we die eigenlijk af? Elk individueel perspectief licht een nieuw tipje van de sluier op. We gaan voorbij de nostalgie en zoeken naar het hoe en waarom. Wat zagen we toen? En wat zien we vandaag?Bacongo Limburg expo reist rond in Limburg

Voor openingsuren en details: zie de respectievelijke websites.

11.01.2021 - 21.03.2021
Sint Truiden

Erfgoed Haspengouw
Locatie:
Museum De Mindere

Capucienessenstraat 1
3800 Sint Truiden


31.03.2021 - 19.06.2021
Maasmechelen

Erfgoedcel Mijn-Erfgoed
Locatie:
CC Maasmechelen

Koninginnelaan 42
3630 Maasmechelen


14.07.2021 - 15.08.2021
Lanaken

Gemeente Lanaken
Locatie:
Museumkerk

Groenplaats 1
3621 Oud-Rekem


08.10.2021 - 15.10.2021
Zutendaal

Gemeente Zutendaal
Locatie:
Cultuurcentrum Zutendaal

Oosterzonneplein 1
3690 Zutendaal


01.04.2022 - 30.04.2022
Beringen

Locatie:
Stedelijke Bibliotheek Beringen

Graaf van Loonstraat 2
3580 Beringen
Publieksprogramma

Volg in februari één van de lezingen, sofagesprekken of neem deel aan een interactieve dialoog


Binnenkort

Lezing 'Beringen en dekolonisering'

01/04/2022, 20u t.e.m. 22u

Leopold II en zijn Congo-pioniers liggen al een tijdje onder vuur, en sinds kort krijgen ook andere kolonialen kritiek. In steeds meer steden en gemeenten worden straatnamen gewijzigd en monumenten aangepast. Ook in Beringen zijn er referenties aan het koloniale verleden. Idesbald Goddeeris zal die situeren, Beringen vergelijken met andere plaatsen in Limburg, en nadenken hoe we daarmee moeten omgaan. Hij is hoogleraar koloniale geschiedenis, was expert in verschillende Congocommissies, en publiceerde onlangs Missionarissen. Geschiedenis, herinnering, dekolonisering (LannooCampus 2021).

Een organisatie van Erfgoedcel Mijn-Erfgoed en Stedelijke Bibiliotheek Beringen


Sofagesprekken

In samenwerking met Dienst Gelijke Kansen

De 60ste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid gaat niet onopgemerkt voorbij in Hasselt. De reizende tentoonstelling Bacongo Limburg hield reeds halt in Hasselt en is momenteel nog te bekijken in Sint-Truiden en later dit jaar op andere plekken in Limburg.

In Hasselt vinden er nog 3 boeiende sofagesprekken met in totaal 10 gasten plaats. Elk op hun manier verkennen zij ons koloniale verleden met een kritische blik en kijken zij naar de sporen die dit heeft achtergelaten in onze samenleving: taal en beeldvorming, rijkdom en macht, denkbeelden en racisme. Duik mee in ons verleden, opdat we het heden beter kunnen begrijpen.

Herbekijk

25/03/2021

Sofagesprek
'
Hoe (post)koloniaal zijn onze taal, media en cultuur?'

Een gesprek over hoe onze wereld gevormd wordt door gekleurd taalgebruik en koloniale beeldvorming.

Met Peter Verlinden, Raf Njotea, Christelle Pandanzyla en Nyanchama Okemwa (Moderator: Anouk Torbeyns). Dit gesprek vindt plaats te midden van de expo 'Pagne Africain' die tot eind april te bezichtigen is in het Modemuseum van Hasselt.


01/05/2021

Sofagesprek:
'Dacht u echt dat de kolonisatie over is?'

Een gesprek over grondstoffen, machtshebbers en neokolonialisme. Over hoe Afrika wordt leeggeplunderd en wij consumeren.

Met Raf Custers, Marie Bamutese, Prof. Koen Bogaert en Baudouin Mena Sebu.


08/07/2021 om 20u00 in het Begijnhof (De Serre)

Sofagesprek
'Kolonisatie, een litteken op de identiteit?
'

Een gesprek over identiteitsvorming, lang zwijgen en het publieke debat op het scherpst van de snee.

Met Nadia Nsayi, Primrose Ntumba, Raf Njotea en Stephanie Collingwoode Williams. Moderatie door Elien Spillebeen. Je kan het sofagesprek live meevolgen in het Begijnhof van Hasselt. Inschrijven via www.hasselt.be/bacongo

Een organisatie van Gelijke Kansen Hasselt, Avansa Limburg en De Serre
Geannuleerd livestreaming omwille van weersomstandigheden
Lezing:
'Limburgers in Congo, Congolezen in Limburg'

Donderdag 18 maart, een online gespreksavond. Deelname is gratis, inschrijven is verplicht.

De kolonisering van Congo was, als idee en in de praktijk, gestoeld op ongelijkheid: Belgen boven, Congolezen onder.
Maar stopt het kolonialisme bij de onafhankelijkheid van Congo op 30 juni 1960? Hoe ver staan we? Welke weg is er nog af te leggen?

Rachel Hansoul die expo Bacongo Limburg visueel inkleedde, en Tom Kenis die de verhalen verzamelde en opschreef, gingen hierover in gesprek

Deze gespreksavond was een initiatief van Erfgoed Haspengouw in het kader van Bacongo Limburg.

Enkele impressies van de lezingLezing:
'Kind zijn in Congo'

Donderdag 4 februari, door Puck Claes, een gratis online lezing van Erfgoed Haspengouw

Puck Claes, architecte op rust, uit Sint-Truiden heeft haar eerste levensjaren in Congo gewoond. Hoe was het om als klein meisje te leven in Congo en om plots te moeten vertrekken naar België? Puck vertelt zelf haar verhaal, geïllustreerd met familiefoto’s.

Projectmedewerker Tom Kenis die de expo Bacongo Limburg samenstelde, duidt deze foto's historisch en gaat in dialoog met Puck.

Enkele impressies van de lezingWebinar:
'Wat met standbeelden en straatnamen?'

Dinsdag 9 maart, een online gespreksavond. Deelname is gratis, inschrijven is verplicht.

Horen we de verschillende stemmen in het debat over gecontesteerde standbeelden en straatnamen? Luisteren we onbevooroordeeld naar reacties en protesten over beladen beelden en straatnamen? Op welke manier verschillen opinies vandaag van de periodes waarin vele standbeelden werden opgetrokken? Hoe ervaren mensen vandaag de aanwezigheid van dit erfgoed in de publieke ruimte? En vooral, hoe geven we die verschillende stemmen een plaats in de trajecten die worden gestart?

Deze gespreksavond vindt plaats in het kader van de Black History Month, die dit jaar focust op erfgoed. De bedoeling is om een diversiteit aan stemmen naar boven te halen om de verschillende trajecten over beelden en straatnamen te verrijken.

Deze gespreksavond is een initiatief van FARO, Black History Month Belgium, Kunst in de Stad-Middelheimmuseum en Het Stadsmus /Erfgoed Haspengouw/Erfgoedcel Mijn-Erfgoed (Bacongo Limburg). Met dank aan Hand in Hand tegen Racisme.Ook interessant

Lezingen, evenementen, ... binnen de thematiek van Bacongo Limburg


Congo tussen hoop en wanhoop

11.11.11 in beweging - CC De Bogaard

20.10.2020 - Lezing door Walter Zinzen

Het zag er veelbelovend uit: Congo heeft voor het eerst sinds 1965 een democratisch verkozen staatshoofd, parlement en regering. De Congolezen gaven in twee verkiezingsrondes blijk van grote maturiteit. Helaas, de verkozenen hebben hun les niet geleerd. Na Mobutu maakt ook president Kabila van zijn verkiezingsoverwinning misbruik om een nieuwe dictatuur te vestigen. Enkelen worden rijk met de exploitatie van de bodemrijkdommen, maar de grote massa blijft verweesd achter. Toch gelooft Afrikakenner Walter Zinzen niet dat alles verloren is. Tijdens zijn lezing schuift hij de laatste grote troef naar voren: de bevolking.

VRT-icoon en Afrika-expert Walter Zinzen groeide tijdens zijn jarenlange journalistieke carrière uit tot een geducht televisiejournalist. Hij was ook presentator en eindredacteur van Het Journaal, Terzake en Panorama.

Walter Zinzen is een vat vol kennis en staat garant voor een glashelder betoog. Als een gepassioneerd verteller weet hij zijn publiek telkenmale aan zijn lippen te kluisteren.

Praktisch

Van 20.25 uur tot 22 uur in de Academiezaal, Plankstraat, 18, Sint-TruidenHeb je nog een vraag?

Wil je meer weten over het project? Zit je met een vraag? Of wil je dat wij tot bij jou komen?